Pescuit la crap: monturi crap, articole pescuit la crap, noduri pescaresti, nade crap, momeli crap

LOSTRITA

Tag-uri: Despre pesti

DENUMIRI POPULARE: Lostrita, lostoaca, lostrisa, lostuca, lostoza, puica. 
DENUMIREA STIINTIFICA: hucho hucho. ;
FAMILIA: salmonide ;
DIMENSIUNI:lungimea obisnuita:70 - 75 cm.,exceptionala:1,5m;greutatea obisnuita: 2,5 -3,5kg.,exceptionala:21kg. ;CARACTERE DE RECUNOASTERE: lostrita, spre deosebire de lipan,are capul mare,lunguiet,cu o gura mare si dinti puternici.In afara de marimea sa(este considerat cel mai mare salmonid de apa dulce),se mai deosebeste de celelalte salmonide si prin a doua aripioara adipoasa(nodalca de grasime),care este foarte dezvoltata,spre deosebire de prima aripioara,care este mai mica in comparatie cu a celorlalte salmonide(lipan).
Solzii sunt mici,cu pete negricioase localizate mai ales in regiunea capului si pe spate. Culoarea ei este vinetie pe spate si argintiu-metalica pe laturi,trecand in alb-galbui pe pantece. 

HRANA SI MOD DE VIATA: lostrita,cel mai mare salmonid al apelor noastre de munte,este si un rapitor prin excelenta.Se gaseste localizata mai ales in afluientii Siretului si Tisei,in partea de nord a tarii(Bistrita,Dorna,Valea Viseului,Borsa,Tisa).
Traieste mai ales in raurile mari,cu adancime si curent puternic. Cantoneaza in bulboane si vartejuri,la locurile cu fund pietros,cu prundis sau nisipos,in apropierea gropilor din vecinatatea limbilor de prundis sau acolo unde curentul izbeste si sapa puternic malurile.In stadiile tinere,cauta locuri mai putin adanci si,pe masura ce creste,se retrage catre adancimi.

Hrana lostritei este foarte variata si consta mai ales din pui de peste,cum sunt cei de scobar,coborand catre locurile de reproductie ale acestuia.
Puietul se hraneste cu larve de insecte.Vaneaza in deosebi noaptea.
Se arunca dupa insecte(muste mari),gandaci(carabusi),ce zboara deasupra locurilor sale de cantonare.
Se hraneste si iarna.Fiind un peste rar,lostrita are o protectie speciala.Dimensiunea minima admisa la undita este:75 cm.

FIR INTINS! si visati la "MAREA CAPTURA!".