Pescuit la crap: monturi crap, articole pescuit la crap, noduri pescaresti, nade crap, momeli crap

CURATAREA SI PREGATIREA PESTELUI

Tag-uri: Despre pesti

MODUL DE PREGATIRE SI CURATARE AL PESTELUI PENTRU GATIRE

Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente .Pe cat este de sanatos,pe atat este de periculos consumul acestuia in stare alterata ,deoarece este un aliment extrem de perisabil care se strica destul de repede. Deci se impune o atentie deosebita in consumul acestui aliment. Pentru asta trebuie sa respectam cateva criterii  enumerate mai jos :

Pestele inainte de a fi gatit trebuie pregatit si curatat cu foarte mare atentie fara a-si pierde din calitati astfel:


Indepartarea solzilor

  1. pestele se aseaza pe un fund de lemn/plastic,se prinde cu o mana coada iar cu cealalta folosindu-ne de un cutit se rascheteaza toata suprafata corpului, in sens contrar solzilor,adica de la coada spre cap.Aceasta operatie o vom face cu mare grija,fara a apasa prea tare deoarece putem deteriora usor pielea si carnea pestelui.
  2. pentru a-i reda fragezime carnii,vom lua cutitul si cu partea lata vom bate usor carnea pe ambele fete
  3. imediat dupa ce am indepartat solzii,vom trece la taierea aripioarelor si a cozii. In aceasta operatie de un real ajutor sunt forfecile de bucatarie, folosite de regula la evisceratul puilor de gaina.

 

 

Eviscerarea pestelui

  1. taierea pestelui se face obligatoriu de la anus inspre cap si niciodata invers
  2. se scot toate organele interne ,eventual icrele
  3. se vor indeparta branhiile si resturile de cheaguri de sange eventual formate
  4. spalam bine pestele sub jet de apa rece. Putem pune putina zeama de lamaie sau otet in apa in care-i vom spala.
  5. apoi vom aseza pestele pe un prosop de bucatarie sau un servet de hartie pentru a se zvanta de apa-mirosul de mal al pestilor(crap,caras)se poate indeparta fie prin tinereapestelui viu in apa curata,de preferat apa de rau, fie prin formarea unei solutii de apa cu putin otet sau zeama de lamaie.
  6. pastrarea pestelui in stare proaspata se face prin conservare cu putin ulei,sare si piper.

 

 


  • Pestele care provine din mediul marin se va spala cu apa usor sarata, iar pestele de apa dulce se va spala numai cu apa rece cu putin otet sau lamaie
  • mirosul neplacut care ramane pe maini dupa curatarea pestelui, se poate
    indeparta cu putina zeama de lamaie.

 

Urmeaza pregatirea pestelui functie de felul in care ne-am propus sa-l preparam adica feliere, taiere, filetare.

VA DORESC FIR INTINS IN NOUL AN 2010!