Pescuit la crap: monturi crap, articole pescuit la crap, noduri pescaresti, nade crap, momeli crap

Cupa de nadit facuta acasa - echipament pescuit

Tag-uri: Scule de pescuit


Echipament de nadire  - Cupa de nadit


Ceea ce vreau sa va prezint in continuare nu este nici pe departe o inventie de-a mea, eu nu am nici un aport la inventarea sau la punerea in aplicare a acestei  “chichite”, eu vreau doar sa o prezint pescarilor care inca nu o cunosc si la care sper ca le va fi de un real ajutor.


Este o varianta de luat in calcul atunci cand la o partida de pescuit pierzi toate cupele cumparate sau nu vrei sa investeti niste bani in ceva ce poti sa iti faci si singur.


Am vazut-o acum vreo doi ani pe un site la niste rusi ,care cu ajutorul careia, lansau bulgari de nada de marimea unei mingi de tenis de camp la distante apreciabile undeva la circa 100 metri cu o precizie destul de buna.


Dupa parerea mea aceasta catapulta este un accesoriu extrem de util mai ales pescarilor de crap, fiind nelipsita din trusa acestora. Este indispensabila atunci cand vrem sa facem un pat de nada, sa punem pe vadul nostru bulgarii de nada la o distanta care de multe ori va depasi 80 poate chiar 100 metrii.


Pentru a putea folosi in deplina siguranta aceasta catapulta, in primul rand trebuie sa dispunem de o lanseta puternica care va depasi puterea de 3.5 Lbs (1Lbs = 0.453 Gr.) 


In pescuitul modern la crap tocmai pentru a satisface aceasta necesitate s-au inventat lansetele de putere mare numite si Spod-uri, care au plaja de putere cuprinsa intre 3.5 pana la 5 Lbs. sau chiar mai mult.


De firul textil al lansetei sau de inaintasul pe care se recomanda sa-l folosim in aruncarile puternice, vom atasa aceasta catapulta cu ajutorul unui vartej care va fi cu sau fara agrafa.


Odata montata la firul principal, catapulta va fi pregatita pentru a ne lansa pe vad bulgarii de nada. Acestia vor fi astfel modelati incat sa aibă aproximativ aceeasi greutate si diametru, tocmai pentru a ne ajuta la o lansare cat mai precisa. Daca nu o sa respectam acest lucru, atunci ne vom trezi ca nada noastra se va imprastia pe o zona mult mai mare decat cea dorita, lucru care ne va dezavantaja simtitor de mult si ne va diminua considerabil sansele. 


Asadar ,sa trecem la construirea sau mai bine spus la confectionarea catapultei . Pentru aceasta avem nevoie de :


- O sticla de plastic (PET) de 2 – 2.5 litri
- Fir textil sau ata tare cu o lungime de circa 1 metru
- Un vartej cu/fara agrafa
- O foarfeca bine ascutita
- O carioca sau marker


Primul pas il constituie taierea sau decuparea sticlei undeva pe la mijlocul ei.


Vom trasa cu o carioca spatiile pa care urmeaza sa le decupam pentru a face cele doua brate ale catapultei.

 


Apoi cu ajutorul foarfecii, vom face cate o gaura in fiecare din bratele formate.
 


In aceste gauri vom introduce cate o bucata de tub de silicon sau cate un varnis, care va avea rol de protectie si nu va permite firului textil sa taie sticla.


Prin aceste tuburi de silicon se vor introduce pe rand, prima data intr-o parte apoi si in cealalta firul textil folosit, si se vor fixa cu noduri obisnuite, noduri pe care le cunosc toti pescarii.

 


Asa arata catapulta in forma finala, fiind numai buna de folosit.
 

 

Cateva aspecte de care sa ti cont:

  * inainte de a arunca in vad bulgarii de nada, se recomanda umezirea mainilor deci si a bulgarilor pentru a inlesni plecarea acestora din cupa catapultei.
  * in prealabil vom modela circa 15 -20 de bulgari de nada cu diametrul cat mai apropiat sticlei pe care am folosit-o, pe care-i vom umecta putin inainte de a-i introduce in cupa catapultei 
  * cu putin antrenament se vor lansa bulgarii de nada la distante destul de apreciabile de mal, si intr-o zona foarte restransa.
  * pot spune ca un sfat, ca este aproape obligatorie introducerea momelii folosite ( boilliesuri,porumb,seminte ) in compozitia bulgarilor de nada confectionati, deci ceea ce folosim in carlig este recomandat sa adaugam nadei noastre.Am folosit aceasta catapulta la una din baltile pe care le frecventez destul de des, si pot spune ca nu m-a lasat niciodata la greu. Am reusit sa lansez bulgari de diametrul mingii de tenis la aproximativ 80 -90 metrii,lucru care nu l-as fi facut cu racheta de nadire. Sper sa folositi si voi aceasta catapulta care se face foarte usor, si care nu costa practic nimic.


Va doresc lansari cat mai lungi  si  FIRE INTINSE !