Pescuit la crap: monturi crap, articole pescuit la crap, noduri pescaresti, nade crap, momeli crap

Boiliesuri dipuite

Tag-uri: Nade si momeli

Boiliesuri dipuite


Citind pe forumurile de specialitate despre nade si momeli, am realizat ca inca mai sunt neclaritati în ceea ce privesc „boilies”-urile și care este rolul „dip”-ului. În primul rând boilies-urile sunt mici „găluști” ce conțin diferite făini și arome care au scopul de a atrage peștii. Aceste „găluști” sunt fierte, de aici venind și denumirea de boilies (to boil – a fierbe, engl.). Nu voi insista pe aceste aspecte mai degrabă lingvistice decăt pescărești, pentru că nu doresc să „fac exces de perfecțiune”, cum spunea un prieten al meu. Voi încerca, totuși, să dau o informație cât mai completă.


Boilies-urile au îmbogățit inventarul de nade și momeli folosit de pescarii autohtoni, completând mămăliga și pâinea clasica (și ele pregătite după diferite rețete) cu fel de fel de arome. Au un randament foarte bun la pescuitul staționar, în special la crap, dar și la cteno, carasi și alții. Atractivitatea acestor bile fiind dată de amestecul irezistibil pentru pești și, totodată, aceste bile dau posibilitatea pescarilor de a îmbogăți la nesfârșit varietatea momelilor utilizate.


Ce fac aceste boilies-uri atât de irezistibile? În primul rând reprezintă o hrană completă pentru pești: conțin carbohidrați de calitate rezultați din amestecul de cereale integrale, proteine din ouă, zaharuri... Este o momeală curată, cu timp de descompunere ce poate fi controlat, oferă nenumărate posibilități de îmbogățire a aromelor utilizate pentru atragerea peștilor, de armonizare a mixului de arome.

Amestecul de arome conținut de aceste bile poate fi făcut prin însuși conținutul boilies-ului, dar și prin
introducerea, păstrarea, chiar conservarea acestora in diferite mixturi lichide, de diferite densități, cu factori de dizolvare în mediul acvatic diferiți. Aceste fluide sunt denumite „dip”-uri, denumire ce provine tot din
bucătăria englezească, dip fiind echivalentul sosurilor noastre.

Aceste „sosuri” conferă mai multe calități „găluștelor” noastre: dezvoltă aromele din boilies, accelerează penetrarea locului de pescuit cu aromele momelii, în funcție de tipul dip-ului, conservă boilies-urile. Aceste dip-uri schimbă aspectul tern al boilies-urilor, astfel unele sunt mai viu colorate, cu o tentă fluorescentă, altele mai închise la culoare, unele chiar incolore dar cu o aroma foarte puternica, altele de o densitate mai mare, ce asigură un timp de dizolvare a momelii mai mare.


boilies-uri dipuite


Pe lângă aroma respectivă, conferită de dip, pescarul care alege un astfel de produs mai este ajutat de câteva calități ale acestui lichid. Astfel, un dip de o densitate foarte mare poate conține melasă sau lapte de porumb, lucru ce contribuie la menținerea pentru un timp mai mare a calitatii boilies-ului. Cu alte cuvinte, un boilies care este păstrat într-un astfel de dip se acoperă cu o glazură la suprafață, care face ca aroma
să se disipe mai greu în apă, menținându-și proprietățile mai mult timp de-a lungul partidei de pescuit. Deasemenea, aceste elemente ajută mult la protecția bilei pe perioada depozitării, protejând-o de mucegai, deci dipul respectiv devine un bun conservant, așa cum am spus câteva rânduri mai înainte. Această
glazură conferă bilei o protecție mult mai îndelungată împotriva uscării, păstrând proprietățile aromatice ale acestui tip de boilies mult mai bine.


 Mai putem găsi pe piață dipuri mai puțin dense, aproape de consistența apei, care au o aromă puternică. Aceste dip-uri sunt mult mai bine și rapid absorbite de „găluștile pescărești”, boilies-ul îmbibându-se mult mai eficace in aceste tipuri de dip, efectul momelii fiind astfel potențat. O bilă întreținută într-un astfel de sos va avea o aromă care va “exploda“ în apă, atragând astfel atenția mult mai rapid peștilor.
Există posibilitatea să întâlnim pe piață dip-uri puternic colorate. Acele dipuri conțin coloranți puternici, de obicei fluorescenți, care îi conferă bilei o culoare puternică și dând posibilitatea de a “colora“ apa in jurul ei, ceea ce crează astfel efectul de nor care va atrage atenția peștilor cu siguranță. Este un efect vizual care ajută efectul olfactiv dat de aroma din dip.


Varietatea tipurilor de dip-uri este foarte mare, numărul acestora fiind limitat doar de imaginația noastră, în funcție de conținutul chimic al acestora și de ponderea ingredientelor: amino, NHDC (NeoHesperidin DihidroChalcone), CSL (lichiorul de porumb). Producătorii dip-urilor fac nenumărate teste cu aceste mixturi tocmai pentru a ajuta pescarii să aibe capturi cât mai frumoase.


Concluzia este că un sos de calitate ne poate ajuta, însă, ca în orice activitate, nu trebuie exagerată importanța acestor dip-uri. Boilies-urile dip-uite nu pot fi utilizate eficient la nădirea cu aruncătoarele de tip „cobra”, iar un mix nepotrivit de arome nu numai ca nu va avea efectul scontat, ci chiar va îndepărta peștii din zonă. Din această cauză aceste tipuri de nade și momeli este bine a fi cumpărate, producătorii făcând tot timpul teste pentru găsirea celei mai potrivite rețete.


Din experiența, cel mai bine este să utilizăm în montură bile dipuite, iar la nădire sa fie utilizate bile uscate, tocmai pentru a capta atenția peștilor ce au venit pe patul de nadă doar către cârlig, sporind astfel șansele capturilor, sau, dacă pescuim într-o zonă mai sălbatică sau mai puțin cunoscută, putem folosi un sac solubil cu boilies-uri sparte, în care am introdus același dip în care am ținut boilies-ul de pe montură. Dip-ul utilizat trebuie să fie de bună calitate, astfel încât acesta să nu afecteze sacul solubil, dizolvându-l
înainte de termen.

 
Acestea fiind spuse, nu pot decât să vă doresc fire întinse și...să ne vedem pe baltă.

Articol prezentat de producatorul de nada DrillMania - Vezi boilies-uri dipuite